Türkiye’de bir ilk | Kadın Meclisi’nden “Feminist dava simülasyonu”: Adalet diyecek herkesi bekliyoruz!
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında, İstanbul Kent Konseyi Kadın Meclisi 2 aralık 2023 Cumartesi günü kadınlarla, kadınların haklarını hatırlatmak için “Feminist Dava Simülasyonu” düzenliyor.
Az sayıda uygulama örneği olan kadına yönelik şiddet konulu dava simülasyonları, ülkemizde faaliyet gösteren kent konseyleri bünyesinde daha önce gerçekleştirilmemiş bir çalışma.
Türkiye’de bir ilk
Bu nedenle, ilk kez gerçekleştirilecek etkinlikte kadınları toplumsal cinsiyet eşitsizliğine uğradıklarında izleyecekleri prosedürler hakkında bilgi edinmeleri amaçlanırken kadın hakları mücadelesi “Benzer bir Hikaye” üzerinden Türkiye Cumhuriyeti Anayasası kapsamında ele alınacak, kadınları korumak üzere oluşturulan yasaların uygulamadaki sorunları tartışılacak ve uluslararası sözleşmeler, bildirgeler ışığında konu ediliyor.
Simülasyon’da canlandırılacak “benzer” bir hikaye
Tüm kadınların katılımına açık olan ücretsiz etkinlikte, 6284’nin kapsamı, uzaklaştırma, velayet ve boşanma aşamaları yer alacak.
Her kadının karşılaşabileceği bir hikaye üzerinden oluşturulan davada, şiddete mağduru olma durumunda yapılabilecekler, avukatlar ve hukuk öğrencileri katılımıyla canlandırılacak.
“Kadınlar, adalet arayışında yalnız değildir”
Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından yapılan yazılı açıklama şu şekilde:
“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında, 2 aralık 2023 Cumartesi günü kadınlarla, kadınlar adına her türde şiddete maruz kalmış ve kalmaya devam eden herkes için “Adalet Şimdi” diyecek feminist dava simulasyonumuza bekliyoruz.
Kadın cinayetlerinin binlerce can aldığı ülkemizde, hayatlar son bulmasın, yargı ve sorumlu kurumlar, kadınların şiddetten uzak kalmasında üzerine düşeni yerine getirsin, 6284 kapsamı ve kapsayıclığıyla boşanma, nafaka, velayet için de uygulansın diye bir araya geliyoruz. Toplumsal cinsiyet ayrımıcığının karşısında erkek şiddetine hayır diyoruz.
Şiddetin, boşanma davalarında hızlandırıcı bir unsur olarak kabul görmesini talep ediyor, kadınların şiddet içeren ilişkiden uzaklaşmaları ve sosyal destek görmeleri hakkını sonuna kadar savunuyoruz.
Müşterek çocuğun bulunduğu durumlarda, failin çocuk üzerinden şiddet uygulamaya devam edebileceğinin bilincinde, çocukların şiddetin tanığı ve mağduru haline gelebildiği yerden uzaklaşmaları adına, uzun yargılama süreçleri ve tedbir nafakasında iyileştirme talep ediyoruz.
Şiddet mağduru pek çok kadının, cinsiyet ayrımcılığı, toplum baskısı, caydırıcı olmayan karar ve koruma önlemlerinden yılarak “yeter ki bitsin, kurtulayım” düşüncesiyle haklarından vazgeçtiğine tanık oluyoruz.
Tüm bu sebepler ve fazlası için, bu hikayedeki rollerde biz de olabileceğimiz için, kadınlar, evlerinde, okullarında, sokakta ve adalet arayışında yalnız değildir demek için…
Haklarımızı bilmek, sahip çıkmak, yalnız yürümemek, dayanışmak için…
Bir kadının yıllardır süren şiddetten kurtulma mücadelesinde, asıl adım olan boşanma davasını canlandırıp karara bağlamak için…
Bir araya geliyoruz ki artık kadın ve çocukların şiddetten uzak bir hayat kurma hakkı gerçek olabilsin.”