“Cennet gezegeni cehenneme çeviren insan”ın yansımaları: Selçuk Demirel’in “Yerle Gök Arasında” sergisi Ankara’da açıldı
3 mins read

“Cennet gezegeni cehenneme çeviren insan”ın yansımaları: Selçuk Demirel’in “Yerle Gök Arasında” sergisi Ankara’da açıldı

T24 Ankara

Eserleri dünya çapında ilgi gören ve düzenli çalışmalarını halen Le Monde, Le Monde Diplomatique ve T24’te sürdüren çizer ve ressam Selçuk Demirel’in “Yerle Gök Arasında” başlığını taşıyan son kişisel sergisi, İstanbul’un ardından Ankara’da açıldı. Paris’te yaşayan Demirel’in katılımıyla bugün Ankara Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açılan sergiye yoğun katılım oldu. Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Julien Cats, Fransız Kültür Merkezi ve Çankaya Belediyesi işbirliğiyle açılışı yapılan sergi 24 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilecek.

Sergideki eserlerinde iklim krizi sorunlarını, parçalanan/zorlanan insanı, sanat ve düşünceyi harmanlayarak ele alan Selçuk Demirel, ‘Yerle Gök Arasında’ başlığı altında bir araya getirdiği eserleri için “Sergideki resimler çevre, iklim değişikliği, ısınma, devamında büyük göçler üzerine. ‘Yerle Gök Arasında’’ diye adlandırdığım bu sergi için seçtiğim bu resimler belki son 30-35 yıllık çalışmalardan bir seçki oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN: https://m.t24.com.tr/haber/cennet-gezegeni-cehenneme-ceviren-insandan-yansimalar-selcuk-demirel-in-yerle-gok-arasinda-sergisi-ankara-da,1162935

 

Selçuk Demirel kimdir?


Türkiye’nin, çizgileri dünyaya yayılan ve T24’te buluşan iki sanatçısı Tan Oral (solda) ve Selçuk Demirel, ‘Yerle Gök Arasında’ sergisinin İstanbul Fransız Kültür Merkezi’ndeki açılışında (Fotoğraf: Doğan Akın)

Selçuk Demirel 1954 yılında Artvin’de doğdu. İlk çizgilerini 1973 yılında haftalık 7 Gün dergisinde yayımladı.

1978 yılında Ankara’daki mimarlık öğrenimini yarıda bırakarak Paris’e gitti. 1979 yılında Paris École Nationale Supérieure de Beaux-Artsin sınavlarını kazandı.

Düzenli bir öğrenci olamadı. 1980-1981 yılında çocuklar için yazıp resimlediği Mumuk dizisi ve yine aynı yıl Le Monde gazetesinde desenleri yayımlandı. Çizimleri, başta Türkiye olmak üzere, Fransa’da ve birçok Avrupa ülkesinde ve Amerika’da önemli gazete, dergi ve kitaplarda yer aldı.

Çalışmalarını düzenli olarak Le Monde, Le MondeDdiplomatique ve T24’te sürdüren Selçuk Demirel’in açtığı kişisel sergilerin yanı sıra desen albümleri, çocuklar için yazıp resimlediği ve değişik yazarlarla birlikte gerçekleştirdiği 50’den fazla kitabı bulunuyor. Eserleri önemli özel koleksiyonlarda yer alan sanatçının 2022 yılında 23 çalışması Musée National L’Histoire de l’Immigration tarafından müzenin koleksiyonuna alındı.

Metis (2013), Defile (2013), Başka Bir Yerde (2013), Portakal Mavisi Bir Dünya (2016), Duman (John Berger ile, 2016), Sen Surat Okumayı Bilir misin? (2017), Elma (2017), Noir (2017), Saat Kaç? (John Berger ile 2018), PSİ / Bilinçaltından Gerçeküstüne (2019), Kıyıda Tek Başına (2019), Bir Ağacın Altında (2021), Birdenbire İstanbul (2022) ve  Ağaçname – Sen Ne Güzel ir Ağaçsın (2023) Selçuk Demirel’in son çıkan kitaplarıdır.

‘Çizgilerde nadir bir şiir’; Selçuk Demirel’in ‘Gök ve Yer Arasında’ başlıklı sergisi Paris’te açıldı

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir